de blaauw

Kubota U10-3 veenhuis New Holand T7 tier4b Kubota dealer New holland T7 lely hibiscus veenhuis mestscheider Herder grenadier new holland Trioliet voermengwagen new holland pers
  • Kubota U10-3
  • veenhuis
  • New Holand T7 tier4b
  • Kubota dealer
  • New holland T7 lely hibiscus
  • veenhuis mestscheider
  • Herder grenadier new holland
  • Trioliet voermengwagen
  • new holland pers

Sneek

0515-415235

Heerenveen

0513-626015

Twitter updates


Volg ons op Twitter

bedrijfsprofiel


Van landbouwsmederij naar mechanisatiebedrijf

Het bedrijf is ontstaan uit de landbouwsmederij van Sible de Blaauw uit het Gaasterlandse Bakhuizen. Begin jaren vijftig verkochten de zonen Tjerk en Bertus al tractoren vanuit  een nieuw gebouwde werkplaats met onderdelenmagazijn te Bakhuizen. In het begin van het merk Allgaier en daarna van het merk Güldner. Nadat Bertus emigreerde naar Nieuw Zeeland bleef Tjerk als enige firmant over.


Vestiging in Sneek

Door het ontstaan van de behoefte om centraler vanuit Friesland te kunnen werken is in 1961 een pand aangekocht aan de Oude Koemarkt in Sneek. Ingegeven door ruimtegebrek kreeg de Blaauw de kans om nieuw te bouwen op het industrieterrein Houkesloot. In 1968 werd hier een ruim opgezet pand gerealiseerd. Een jaar later werd het dealerschap van Ford binnengehaald nadat Güldner met de productie van tractoren was gestopt.

Silobouw Friesland B.V.

Omdat er midden jaren zeventig veel belangstelling bestond voor de opslag van ruwvoer in torensilo's bij de veehouderij werd in 1976 Silobouw Friesland opgericht. Als directeur/verkoper werd medewerker Ynte Kuipers aangesteld. In samenwerking met Trioliet en later met Eurofarm zijn diverse silo's verkocht en opgebouwd.

Bedrijfsovername

In de Zuidoosthoek van Friesland deed men reeds jaren zaken met subdealer Eelke ten Hoor. Deze liet in 1977 weten te willen stoppen met zijn mechanisatiebedrijf. Na enig beraad is besloten dit bedrijf over te nemen waardoor de verkoop en serviceverlening gewaarborgd bleven. In 2005 werd dit bedrijf verkocht aan de gebr. Henk en Wiebe Duin die het op dezelfde voet voortzetten.

Uitbreiding Sneek

Door de nieuwbouw van onze buurman Douma's ijzerhandel op een andere locatie in Sneek kwam de bestaande loods van ruim 4200 m² beschikbaar. Deze werd na veel wikken en wegen gekocht. Aanvankelijk werd een gedeelte verhuurd maar na verloop van tijd werd de totale oppervlakte niet alleen ingenomen door nieuwe maar vooral ook door ingeruilde tractoren en werktuigen. Hierdoor ontstond een unieke stalling .

Reorganisatie

Nadat in 1981 de verkoop van torensilo's volledig stagneerde was reorganisatie noodzakelijk. Silobouw Friesland B.V. werd omgezet in de werkmaatschappij Mechanisatiebedrijven de Blaauw B.V. Ook werden de aandelen overgenomen door Ynte Kuipers en Johannes de Blaauw die tot 1 april 2005 samen de directie voerden. Op 1 april 2005 ging Ynte Kuipers met vroegpensioen en sindsdien is Johannes de Blaauw enig directeur.

Uitbreiding

Met ingang van 1986 werd een pand van de Agrarische Unie Vulkaan in Heerenveen gehuurd om de serviceverlening in de regio Midden en Oost Friesland te versterken. Via deze vestiging werd het dealerschap van Hitachi minigravers verworven voor de provincie Friesland en de directe omgeving. In 1990 werd dit pand definitief aangekocht.

Melkmachines

In juli 1990 werd in samenwerking met nog twee andere Westfalia melkmachine-dealers in Friesland het gespecialiseerde bedrijf M.C.F.(Melkmachine Centrum Friesland) opgericht. Direct bereikbaar vanaf de rotonde in Joure werd een nieuw pand gerealiseerd. Drie medewerkers gingen over naar dit bedrijf. Na nog enkele overnames is het M.C.N. (Melkmachine Centrum Noord) geworden. Leffert Meijer is in 2011 met pensioen gegaan. Johannes de Blaauw en Wytse Terpstra hebben nu beide 50% van de aandelen.

New Holland

Begin jaren negentig werd de samenwerking gerealiseerd tussen Ford-New Holland en Fiat waarvan de gezamenlijke productie onder de naam Geotech op de wereldmarkt zou komen. Deze naam bleek niet bepaald aan te spreken. Men besloot onder de naam New Holland verder te gaan. Tijdens een grootse happening in Orlando (Florida) in 1996 bleken er nu wel duidelijke synergievoordelen te zijn.

Nieuwbouw

In 1995 werd een volledige overname van aandelen gerealiseerd waarna Johannes de Blaauw en Ynte Kuipers ook eigenaren werden van de overige B.V.'s. Ook kregen de plannen om voor de vestiging Bakhuizen een nieuwbouw te realiseren steeds meer gestalte. Na diverse locaties te hebben onderzocht en het overleven van meerdere bezwaarschriften kon op 4 juli 2002 de deuren van de nieuwe vestiging worden geopend. Het zeer moderne mechanisatiebedrijf in Hemelum werd geopend door de op dat moment 83 jarige Tjerk de Blaauw.

Tot slot

 
Wij mogen ons met enige trots mechanisatiespecialist in de veehouderij noemen. Loonbedrijven, grond-, weg- en waterbouwers, waterschappen, gemeentes, jachthavens en campings behoren eveneens tot onze gewaardeerde vaste klantenkring. Zij kunnen steeds rekenen op de volledige inzet van ons veertig personen tellende deskundige en gemotiveerde team van medewerkers.